Đovani Gvideti i Aleksandra Jegdić (©FIVB)
Đovani Gvideti i Aleksandra Jegdić (©FIVB)

Gvidetijevi noviteti: Bacio u vatru mladu Uzelac, Jegdićevu stavio na prvog libera

Vreme čitanja: 4min | uto. 22.08.23. | 09:12

Tijana Bošković standardno vuče najviše, a priliku da se dokažu dobile i dve Aleksandre

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Genta)

Prva tri pobednička koraka su napravljena, preostalo je još šest do zlata. Odbojkašice Srbije su posle lakih pobeda protiv Ukrajine i Slovenije, zabeležile i najvažniji trijumf u grupnoj fazi. Srušile su u derbiju kola selekciju Poljske i tako u velikoj meri olakšale put sve do finala. Ukoliko dobiju i naredne dve utakmice, obezbediće prvo mesto i zaobići u prvim mečevima razigravanja najjače rivale na takmičenju.

Izabrane vesti

Osvajanjem vodeće pozicije Srpkinje bi otišle u deo kostura koji nije zastrašujući (Nemačka, Holandija), a na drugoj strani bi ostale ekipe poput Italije, Turske i Poljske. Naravno, ako ne bude nekih prevelikih iznenađenja. Svakako da je jasno da jedan od favorita sigurno neće doći do polufinala, jer će u četvrtfinalu naleteti na nepremostivu prepreku.

Veliki deo posla naše devojke su uradile protiv Poljske. Danas imaju slobodan dan, moći će da se odmore, saberu utiske i urade pripremu za ono što sledi - duele sa Mađarskom i Belgijom.

Ako pogledamo igru Srbije u prvoj trećini takmičenja - vidljive su neke promene koje je uveo Đovani Gvideti. Italijanski stručnjak je odlučio da u vatru baci mladu Aleksandru Uzelac, kao i da mesto prvog libera poveri Aleksandri Jegdić. Zasad deluje da su tu šansu sasvim zaslužile.

Maja Ognjenović i Tijana Bošković su sva tri okršaja počele u startnoj postavi, na prijemu je Uzelac dobila priliku pored Bianke Buše, srednji blokeri su se menjali - Jovana Stevanović je startovala u sva tri kola, a Mina Popović i Maja Aleksić su se rotirale, dok je libero bila igračica koja već dugo karijeru gradi u Nemačkoj Aleksandra Jegdić.

Kao i godinama unazad, igra Srbije se u velikoj meri oslanja na Tijanu Bošković. Naša najbolja igračica je u Gentu pokazala svima koliko je dominantna i kakav repertoar ima u rukama. Baš posle utakmice sa Poljskom u miks zoni je mogao da se čuje komentar protivnice koja pokriva istu poziciju - Magdalene Stišjak.

"Pa ono je nestvarno. Udari dijagonalu, paralelu, skuva, izblokira, odservira as... Pa ona bukvalno sve radi", prokomentarisala je Poljakinja dok je prolazila pored srpskih novinara.

Tijana je taj meč završila sa okruglo 30 osvojenih poena. Na prvom obračunu sa Ukrajinom stala je 22, dok je protiv Slovenija osvojila 14. Protiv Ukrajinki je imala napad 22-14 (64 odsto), tri bloka i pet as servisa. Na meču sa Slovenijom je poboljšala procente realizacije 17-12 (71 odsto) i dodala po jedan blok i as. Protiv Poljske je dobila 50 lopti, prošla 29 (58 odsto) i zabeležila jedan as.

Iako je bila u centru pažnje, videlo se da neće moći sama da pobeđuje protivnice. Za to je pokazatelj prvi set protiv Poljakinja, tokom kog je samo Boškovićeva bila na visini zadatka. Ostale devojke nisu bile, pre svega napadački, u pravom ritmu i to se odmah oslikalo na rezultat. Izgubile su ga - 18:25. Tijana je osvojila sedam poena, uz odličan prolaz 10-7 (70 odsto).

U nastavku utakmice je dobila podršku i ostalih saigračica, pa je stanje na terenu bilo mnogo bolje po Srbiju. Mlada Aleksandra Uzelac je u drugom setu zasijala, Maja Ognjenović je dobro razigrala i onda je sve bilo lakše. U finišu utakmice ogroman deo posla odradila je Maja Aleksić, koja je ušla sa klupe.

(CEV)(CEV)

Sve u svemu - zna se da će Tijana Bošković svoj deo posla odraditi, ali rezultat će u velikoj meri zavisiti od toga šta urade njene saigračice.

Na prvom susretu je najbolje pratila Mina Popović - 11 poena, napad 14-7, tri bloka, jedan as. Uzelac je stala na osam, uz odličan napad 9-7 (78 odsto). Jovana Stevanović je upisala šest poena, Buša Bianka pet, a Maja Ognjenović i Sara Lozo po tri. Aleksandra Jegdić je imala 100 odsto pozitivnog prijema, 83 odsto idealnog.

Druga utakmica je bila prilika da zasija Maja Aleksić. Tijana je na tom meču dobila 17 lopti, a Maja samo jednu manje - 16. Osvojila je 13 poena, napad 16-11 (69 odsto), upisala i po jedan as i blok. Jovana Stevanović je postigla osam, Sara Lozo sedam, Aleksandra Uzelac pet, a Bianka Buša i Maja Ognjenović po četiri. Na Aleksandru Jegdić su samo četiri puta servirali, a ona je imala 50 odsto pozitivnog prijema, a 25 odsto idealnog.

Protiv Poljske Tijana je bila jedina dvocifrena, Jovana Stevanović je pratila sa devet poena, Maja Aleksić je upisala osam, a Aleksandra Uzelac sedam. Mina Popović i Bianka Buša su stale na četiri. Sara Lozo je postigla dva, a Maja Ognjenović i Katarina Lazović po jedan.

U naredna dva meča će sigurno biti prilike da devojke koje su malo manje igrale osete teren. Gvideti je najčešće menjao primače - umesto Buše i Uzelac ulazile su Lozo i Lazović. Kratko su na terenu u prva tri kola bile Teodora Pušić, Bojana Drča i Ana Bjelica, dok šansu zasad nije dobila samo Hena Kurtagić.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Utorak

GRUPA A

17.00: Slovenija - Mađarska

20.00: Belgija - Poljska

GRUPA B

18.00: Bugarska - Rumunija

21.00: Italija - Bosna i Hercegovina

GRUPA C

17.00: Azerbejdžan - Grčka

20.00: Nemačka - Češka

GRUPA D

17.00: Holandija - Francuska

20.00: Estonija - Slovačka



tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeĐovani GvidetiEvropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara